Svaki drugi tekući račun u minusu

Bez autora
May 24 2010

Svaki drugi stanovnik Republike Srpske koji ima otvoren tekući račun u banci koristi dopušteno prekoračenja po računu, iako je to jedan od najskupljih vidova zaduživanja zbog kamata koje su više u odnosu na druge bankarske usluge. U Balkan Investment banci kažu da je svim klijentima koji primaju platu preko ove banke omogućeno prekoračenje po tekućem računu. Svaki drugi klijent koristi dozvoljeni minus, a zbog velike zainteresovanosti za ovu uslugu, klijentima koji redovno primaju platu preko banke omogućili smo automatsko obnavljanje pozajmice. Dopušteni minus po računu odobrava se u visini tri prosječna mjesečna lična dohotka, a u minus u visini jednog mjesečnog primanja može da se ode i bez žiranata.

Svaki drugi tekući račun u minusuSvaki drugi stanovnik Republike Srpske koji ima otvoren tekući račun u banci koristi dopušteno prekoračenja po računu, iako je to jedan od najskupljih vidova zaduživanja zbog kamata koje su više u odnosu na druge bankarske usluge.

U Balkan Investment banci kažu da je svim klijentima koji primaju platu preko ove banke omogućeno prekoračenje po tekućem računu.

- Svaki drugi klijent koristi dozvoljeni minus, a zbog velike zainteresovanosti za ovu uslugu, klijentima koji redovno primaju platu preko banke omogućili smo automatsko obnavljanje pozajmice - rekao je direktor Balkan Investment banke Edvinas Navickas.

On je dodao da se dopušteni minus po računu odobrava u visini tri prosječna mjesečna lična dohotka, a u minus u visini jednog mjesečnog primanja može da se ode i bez žiranata.

Iz Hipo Alpe Adria banke navode da je uslov za odobravanje minusa da je klijent preko računa u posljednja tri mjeseca ostvario redovan mjesečni priliv.

- Najveći iznos minusa koji banka može da odobri klijentu jeste u vrijednosti tri mjesečna primanja. S obzirom na to da banka ove godine ima više klijenata nego lani, povećan je i broj onih koji koriste ove pozajmice - kazala je voditelj Odjeljenja za poslovanje sa stanovništvom ove banke Ljiljana Krsman.

Klijenti Rajfajzen banke prekoračenje po tekućem računu mogu da koriste u duplo većem iznosu od iznosa mjesečnog primanja.

Dodaju da je odlazak u minus po računu jedan od načina na koji građani, u kraćem roku, i u slučaju kašnjenja redovnih primanja, finansiraju svoje potrebe.

- Korišćenje prekoračenja u Rajfajzen banci ima sezonski karakter - kažu u ovoj banci.
Potrošači

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kazao je da korišćenje dopuštenog minusa u bankama pokazuje da stanovnici redovnim primanjima ne mogu da "namire" svoje potrebe.

- Iako je ovo jedan od lakših načina da se finansiraju izvanredne potrebe ili troškovi, važno je imati granicu i ne zaduživati se na duži rok. Odlazak u minus znači i da će korisnici ove usluge u narednom periodu morati da "stegnu kaiš" kako bi se vratili na početno stanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik